Pentru ea

#pensat sprancene #acuarela #par

Consultantul de imagine Anca Ioana Marin: Cat de frumoase ar fi fost considerate femeile moderne in Evul Mediu

Daca saptamana trecuta am vorbit despre machiajul egiptean, sa vedem astazi care erau canoanele de frumusete ale femeii Evului Mediu si cand spun „canoanele” ma refer la sensul strict al cuvantului pentru ca vom vedea cat de chinuitoare era moda vremurilor acelea.

In timpurile medievale, femeile din clasa superioara trebuiau sa fie albe precum un crin si pentru a obtine aceasta paloare aveau la indemana doua cai, fie isi pictau fata cu fel de acuarela alba, fie pur si simplu isi produceau rani care erau lasate sa sangereze pentru a rezulta acea paloare bolnavicioasa.

Daca femeile nobile era musai sa fie albe, prostituatele isi pictau fata cu cu roz si isi colorau pleoapele cu maro, taupe sau gri, dar cea mai mare diferenta in machiaj in aceasta epoca o fac sprancenele sau, mai degraba, lipsa sprancenelor, acestea fiind pensate in linii foarte subtiri.

Parul femeii la moda in epoca era ascuns sub diferite podoabe purtate pe cap sau era pur si simplu ras, pentru a oferi o frunte foarte inalta, cu o curbura perfecta, ceea ce, impreuna cu lipsa sprancenelor si paloarea alba, nesanatoasa ii dadea aparenta unui ou.

Acest look era extrem de lipsit de culoare si insipid, la aceasta contribuind si lipsa soarelui din castelele medievale, plus ca aceasta culoare alba facea practic diferenta intre clasa superioara care nu presta nici o munca fizica si cei care munceau.

Pentru zilele moderne, aceste femei ar fi fost considerate lipsite de personalitate si fara sex-appeal, insa cavalerii acelor vremuri preferau femeia pura, cat mai lipsita de sexualitate si foarte vulnerabila, sa ne amintim ca vorbim despre o epoca in care oglinzile moderne inca nu fusesera inventate, o bucata de metal foarte slefuita tinea loc de oglinda.

Acest machiaj este cunoscut ca machiajul elizabetan,  pentru ca a fost purtat de Regina Elizabeth I, ultimul monarh din dinastia Tudorilor si prima regina importanta a Angliei. Moda era parte din viata clasei superioare si „sesiunile” de pregatire pentru indatoririle zilnice erau minutioase.

Rochiile erau grele, cu croieli si cusaturi elaborate, erau echipate cu intarituri in zona soldurilor pentru a crea aparenta unor solduri mai dezvoltate, evident corsetele erau nelipsite.

Hainele erau decorate cu pietre pretioase si semipretioase, iar femeile purtau siraguri de perle infasurate in jurul gaturilor foarte albe. De asemenea erau la moda gulerele foarte scrobite din dantela preluate dupa moda spaniola, evident tot albe, pentru a scoate si mai mult in evidenta albul pielii.

Evident ca regina era un icon al frumusetii acelei epoci, iar doamnele de la curte se grabeau sa ii imite stilul, acestea isi albeau fata si isi vopseau parul roscat, isi pensau sprancenele pana se transformau intr-o linie foarte fina. Albul fetei era potentat cu un amestec de diverse ingrediente, printre care albus de ou si foarte periculoasa ceruza, pentru a-si face ochii mai sexy isi picurau in ochi un strop de belladonna.

Evident ca, in timp, aceste cosmetice foarte toxice faceau ravagii asupra tenului si nu numai, ceruza este obtinuta din plumb, drept urmare este foarte toxica. In epoca se inregistrau un numar foarte mare de boli misterioase in randul femeilor fara ca nimanui sa-i treaca prin minte ca responsabile ar fi cosmeticele, desigur intr-o epoca in care se murea frecvent la nastere, din cauza ciumei sau a pojarului, ultimul lucru la care te-ai fi gandit erau cosmeticele.

De fapt, cosmeticele in mare parte erau toxice facute din sulfat de mercur, ceruza si alti compusi chimici care astazi sunt considrati extrem de toxici, insa femeile fashion ale vremurilor considerau ceruza un element esential al frumusetii lor, o conceptie fatala care a persistat pana in secolul al XVIII-lea.

Ca element definitoriu al epocii au ramas fata foarte alba si sprancenele foarte subtiri, aceste sprancene au fost preluate in anii '30, cu diferenta ca acum erau negre, dar la fel de fine, de fapt erau pensate in totalitate si apoi desenate in forma dorita, descendenta spre coada, pentru a crea un aspect de ingenua.

 

Date de contact:

Anca Ioana Marin

Site: artinmakeup.ro

Email: contact@artinmakeup.ro

Tel.: 0732.849.492

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare