Pentru ea

#pata #pete #haine #vin rosu #cerneala #iarba #mucegai #sange #transpiratie #grasime #rugina #ruj #cafea #ciocolata #cacao

Cum sa indepartezi petele de pe haine

Petele de ruj, ciocolata, cerneala sau deodorant sunt adevarati dusmani pentru hainele noastre. Din fericire, pentru marea majoritate a acestor probleme exista solutii la indemana. Fara bataie de cap si fara bani aruncati pe produse scumpe , hainele tale vor arata ca noi, cu minimum de efort si cu produse pe care poate deja le ai in casa.

Petele de cafea, ciocolata sau cacao

Un tampon de vata inmuiat in glicerina incalzita la 35 de grade indeparteaza petele de cafea si ciocolata, chiar si de pe tesaturile fine. La 10 minute dupa ce ai frecat pata cu aceasta solutie, spala haina in apa calda.

De asemenea, petele de cafea pot fi indepartate daca lasi materialul, timp de o ora, in apa cu foarte multa sare.

Petele de vin rosu

Ele se pot scoate cu ajutorul oricarui alcool incolor: tuica, vodca sau alcool pur. Dupa ce torni putin alcool pe pata, introdu haina in apa calda cu detergent si las-o acolo 20 de minute.

Petele de ruj

Rujul de pe haine poate fi indepartat cu ajutorul unui servetel de hartie inmuiat in alcool. Pata nu trebuie frecata pentru ca se poate intinde pe o suprafata mai mare, ci trebuie stearsa usor. Imediat dupa aceea, haina se baga la spalat cu detergent.

Daca aceasta solutie nu a dat roade, poti incerca sa aplici pe pata fixativ de par. Produsul da rezultate si in cazul petelor de cerneala si a celor de vin. Dupa aplicare sprayului fixativ, haina se lasa timp de 10 minute in apa calduta cu detergent.

Petele de rugina

Cu ajutorul sucului de lamaie poti indeparta neplacutele pete de rugina.  Stoarce zeama fructului peste pata si pune fierul de calcat fierbinte peste aceasta (doar cateva secunde pentru a evita arderea tesaturii).  Dupa aceea, spala haina respectiva cu apa calda si detergent.

Petele de ulei si grasime

In cazul tesaturilor de matase, petele de grasime pot fi indepartate daca materialul este introdus intr-o solutie formata dintr-un pumn de sare si amoniac.

Uleiul vegetal si cel animal se pot scoate de pe haine cu ajutorul benzinei.  De asemenea, inainte de a spala haina, aplica timp de cateva secunde fierul de calcat peste pata pentru a inmuia materialul. In acest fel curatarea va fi mult mai usoara.

Totodata, petele de grasime pot fi indepartate si prin frecarea cu un servetel inmuiat in acetona, alcool sau eter. Atentie in cazul hainelor colorate nu se folosesc aceste solutii pentru ca exista riscul de decolorare.

Petele de ceara

Ceara sau parafina pot fi indeparatate de pe tesatura cu ajutorul a doua servetele si a fierului de calcat. Aplica cate un servetel pe fiecare fata a materialului (in zona petei)  si aplica peste acesta fierul incins mutand mereu servetelul. Acesta are rolul de a absorbi ceara si de a lasa tesatura curata.

Petele de mucegai

Amestecul format din amoniac diluat si sare de bucatarie constituie o solutie foarte buna pentru scoaterea petelor de mucegai. Acelasi efect il are si amestecul rezultat din apa oxigenata si putin otet.

Petele de sange

Petele recente (proaspete) de sange pot fi indepartate daca sunt bagate sub jetul de apa rece. Freaca materialul pentru a elimina din intensitatea petei. Lasa apoi haina cateva ore in apa rece dupa care adauga detergent si spala tesatura. Hainele patate de sange nu se spala cu apa fierbinte pentru ca aceasta va fixa pata, nu o va curata.

Petele de transpiratie

Inesteticele pete de transpiratie de pe hainele albe se scot foarte usor cu o solutie formata din apa si otet. Se toarna amestecul peste pata, se lasa 15 minute si apoi se spala haina.

Petele de iarba

Solutia formata din zeama unei lamai si putina apa va scoate petele de iarba. Dupa ce ai lasat sucul de lamaie timp de 20 de minute pe zona murdara, spala haina cu apa si detergent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare