Pentru ea

#haine electrizate #spalare

Cum sa faci hainele sa nu se mai electrizeze

Balsamurile de rufe promit ca elimina complet "electrizarea" hainelor, insa efectul nu este intotdeauna satisfacator. Afla cateva metode alternative pentru a scapa de electrizarea hainelor.

Hainele care se lipesc de corp sau unele de altele ne pot strica look-ul in cele mai nepotrivite momente. Lupta impotriva electrizarii hainelor nu tine numai de balsamul de rufe.

Electrizarea hainelor se datoreaza acumularii de electroni, cauzata de obicei de frecarea a doua suprafete. Spre deosebire de hainele din fibre naturale, cele din fibre sintetice sunt mai expuse acestui proces, datorita umiditatii reduse.

Hainele din materiale sintetice absorb mult mai putina apa ca cele din bumbac sau lana. Din acest motiv, la uscare, ele sunt mai predispuse la electrizare .

Balsamul de rufe imbraca fibrele si reduce posibilitatea acumularii energiei statice. Din pacate insa, balsamul de rufe contine substante toxice ale caror efecte asupra pielii pe termen lung nu au fost verificate.

In cazul in care preferi sa nu folosesti balsam de rufe , exista multe solutii alternative care te pot ajuta sa scapi de electrizarea hainelor.

 

Cum sa elimini electrizarea hainelor

 

1  Uscare incompleta

 

Masinile de spalat si uscatoarele de rufe contribuie cel mai mult la electrizarea hainelor. Nu usca niciodata hainele complet cu ajutorul electrocasnicelor.

Scoate hainele usor umede din masina de spalat sau uscator si intinde-le pe sarma de rufe pentru a finaliza uscarea.

 

2  Spalare separata

 

Spalarea si uscarea hainelor din materiale naturale si sintetice trebuie facuta separat.

Hainele din fibre sintetice sunt cele mai expuse electricitatii statice, astfel ca ele trebuie spalate separat si uscate mult mai putin inainte de a fi intinse pe sarma de rufe.

Daca observi energie statica atunci cand impaturesti hainele uscate, umezeste-ti usor mainile. Umezeala va elimina o parte din energia statica care duce la electrizarea hainelor.

 

3  Otet sau praf de copt

 

Otetul si praful de copt inmoaie fibrele in mod natural. Daca adaugi o jumatate de ceasca de otet la fiecare spalare, vei avea haine mai moi, fara electricitate statica.

Nu folosi niciodata otet in acelasi timp cu un inalbitor.

Otetul si inalbitorii de haine din comert pot interactiona si crea gaze toxice. Daca adaugi otet la un ciclu de spalare , verifica intotdeauna cu atentie ca detergentul folosit sa nu aiba inclus niciun agent de inalbire.

Praful de copt are acelasi efect asupra hainelor. Cu o jumatate de ceasca de praf de copt, poti obtine haine care nu se electrizeaza si care nu retin niciun miros neplacut.

Nu turna otetul sau praful de copt direct in cuva masinii de spalat. Foloseste compartimentul special recomandat pentru balsamul de rufe.

 

4  Umeras sau folie de aluminiu

 

Umerasul de sarma poate fi o unealta folositoare in lupta cu hainele electrizate.

Plimba usor umerasul de sarma pe toata suprafata articolului vestimentar cu probleme si acesta va strange electronii "rataciti" care duc la electrizarea hainelor.

Acelasi concept este executat de unele gospodine prin adaugarea unei bucati de folie de aluminiu la fiecare spalare in masina.

Folia de aluminiu folosita la impachetarea alimentelor strange electronii in plus in timpul spalarii, insa uscarea excesiva nu este recomandata nici daca alegi sa o folosesti.

Daca niciunul dintre aceste sfaturi nu te ajuta si esti hotarata sa folosesti balsam de rufe impotriva electricitatii statice, nu uita ca substantele chimice continute contribuie semnificativ la poluarea rezervelor de apa ale planetei.

Deoarece nu exista studii care sa confirme ca folosirea balsamului nu are efecte pe termen lung, multe mame aleg sa nu foloseasca balsamul de rufe pentru hainele copiilor in primii ani de viata.

 

Ce sa faci cand porti haine electrizate

 

In cazul in care te confrunti cu problema hainelor electrizate in timpul zilei, cand le porti, poti sa combati electricitatea statica cu trei sfaturi simple.

Umezeste-ti mainile! In cazul in care hainele pe care le porti se lipesc inestetic din cauza energiei statice, umezeste-ti usor mainile si plimba-le pe suprafata articolului vestimentar afectat.

O lotiune hidratanta pentru maini poate fi folosita direct pe piele sau chiar pe ciorapi de nylon pentru eliminarea electricitatii. Atentie insa, foloseste o cantitate foarte mica de lotiune hidratanta pentru a nu pata si celalalte haine.

Spray-ul fixativ are si el efect impotriva hainelor electrizate. Daca fusta sau bluza se agata de tine, gaseste un spatiu privat unde sa folosesti spray-ul atat pe interiorul articolul vestimentar afectat cat si direct pe piele. Asteapta un minut sau doua pana la uscare inainte de a apropia din nou haina electrizata de corp si electricitatea statica va disparea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare