Pentru ea

#transformare moda #transformare haine #haine #stil

4 articole vestimentare care au avut scopuri diferite in trecut

In ultimele sute de ani, unele haine s-au transformat semnificativ, schimbandu-si intregul scop. De exemplu, colantii nu au fost destinati femeilor de la bun inceput, acestia au fost proiectati pentru a evidentia forma gambelor barbatilor.

Exista numeroase mistere in spatele istoriei hainelor care ascund informatii uimitoare despre acestea. Ti-am pregatit aici o lista care contine cateva articole vestimentare al caror scop s-a schimbat de-a lungul timpului.

Vesta barbateasca

Exista o teorie conform careia vestele au fost inventate de turci, iar arabilor le-a placut ideea, asa ca au raspandit-o in intreaga Europa. Prototipul vestei moderne este destul de departe de vesta pe care o cunoastem astazi si pe care o purtam in combinatie cu o camasa pentru barbati si bine-cunoscutul sacou.

Initial, vesta avea o lungime care se apropia de genunchi, urmand ca in secolul al XVIII-lea aceasta sa fie scurtata semnificativ. Iar scopul principal al vestei a fost sa ascunda greutatea suplimentara a unei persoane. Acesta este motivul pentru care vestele erau confectionate dintr-o tesatura foarte densa si uneori erau asemanate cu acele corsete stramte purtate de doamne.

Corsetele pentru femei

Spre deosebire de conceptia gresita populara, corsetele nu au fost concepute pentru a accentua aspectul pieptului sau pentru a face talia sa para mai subtire. In secolele XVI si XVII, scopul principal al acestei piese vestimentare a fost sa ofere corpului feminin o forma de con, acestea fiind normele de frumusete la acea vreme.

Pieptul era plat, iar in ceea ce priveste talia, doamnele foloseau chiar si perne pentru a face abdomenul sa para mai mare in caz ca erau mult prea slabe.

Blugii

Materialul primilor blugi s-a dovedit a fi atat de durabil, incat pantalonii au fost vanduti minerilor americani care aveau cu adevarat nevoie de haine rezistente.

Putin mai tarziu, pe cusaturi, au aparut niturile acum celebre.

Inventia nu a avut scopul de a imbunatati aspectul blugilor, ci de a aduce confort: buzunarele frontale ale muncitorilor tineau unelte grele si s-ar fi rupt destul de repede. Niturile au rezolvat imediat aceasta problema.

Colantii

Daca ne uitam astazi la modul in care au evoluat colantii, de un lucru suntem siguri: colantii sunt un articol destinat exclusiv femeilor. Cine s-ar fi gandit vreodata ca acestia au fost initial purtati de barbati?

Asa cum in zilele noastre barbatii isi constuiesc o garderoba complexa, sunt mereu la curent cu cele mai noi tendinte si au un producator de camasi pentru barbati preferat, barbatii din istorie nu sunt mai prejos. 

Este un fapt binecunoscut ca, in Evul Mediu, orice aristocrat avea cateva perechi de colanti in garderoba lui. In timp ce femeile din acea vreme obisnuiau sa-si ascunda picioarele sub fuste, barbatii voiau sa evidentieze cat mai mult forma picioarelor.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare