Do it yourself

# curatare cizme de cauciuc # curatare cizme #cizme inalte #cizme de cauciuc

Sezonul cizmelor de cauciuc a inceput. Afla cum trebuie ingrijit acest tip de incaltaminte

Cel mai des, atunci cand ploua sau imediat dupa, apelam la cizmele de cauciuc pentru a ne proteja picioarele de umezeala, dar si pentru a nu expune deteriorarii alt tip de incaltaminte, fie acesta si din piele naturala. Or, tocmai aceasta este menirea cizmelor de ploaie – de a ne purta pasii prin apa si noroi fara ca picioarele noastre sa simta un oarecare disconfort.

 

Bineinteles acest tip de cizme sunt si cel mai putin purtate, intrucat materialul din care sunt produse (cauciuc natural sau sintetic) nu respira si astfel nu pot fi utilizate zilnic sau in permanenta pentru o perioada mai indelungata. in plus, le poti purta cu usurinta pe strada, in parc sau oriunde afara, dar sunt mai putin comode pentru aflarea intr-o incapere, de aceea utilizarea lor tine strict de durata conditiilor meteo nefavorabile altui tip de incaltaminte.

Cum imi pastrez cizmele de ploaie intr-o stare cat mai buna?

Aparent cizmele de cauciuc nu necesita prea mult efort si atentie la capitolul "ingrijire". si practic asa si este, doar ca totusi exista careva reguli pe care expertii le-au pus la dispozitia noastra, a tuturor, ca sa stim ce si cum sa facem. Pe cele mai importante le vom aminti si noi mai jos:

  • Curata cizmele dupa fiecare intrebuintare. Pentru asta ai nevoie de o carpa moale si un vas in care vei turna 2-3 litri de apa calduta. Daca este necesar, poti adauga pana la 8-10 grame de praf de spalat (ceva band) in vasul cu apa. Ca sa te asiguri ca nu gresesti cantitatea, poti folosi cantarul de bucatarie sau orice cantar electronic pe care il ai in gospodarie sau de care poti face rost cu usurinta. Cu amestecul dat se va curati suprafata exterioara a cizmelor, incepand de la terminatie catre talpa.
  • Talpa cizmelor se va curati folosind o perie nu prea aspra, in acelasi vas cu apa. Peria se va utiliza exclusiv pentru talpa, intrucat pe restul suprafetei poate afecta luciul specific.
  • Dupa ce au fost spalate bine, cizmele se sterg cu o carpa moale, curata si se lasa intr-un loc uscat si racoros pentru aerisire. Daca ati prelucrat si interiorul cizmelor, atunci timpul de aerisire/uscare trebuie sa fie de cel putin 24-36 ore.
  • Indata ce s-au uscat, cizmele pot fi prelucrate pe exterior cu o solutie pentru luciu sau putin ulei de masline. Uleiul sau substanta folosita au un rol destul de important, deoarece cauciucul natural contine uleiuri care ii dau elasticitate. Atunci cand este folosit, el isi pierde in timp, prin evaporare, o parte din aceste uleiuri. De aceea este important sa il ajuti sa isi pastreze elasticitatea prin tratarea cu uleiuri.
  • Tot la capitolul uscare, ar mai fi de adaugat ca este indicata uscarea naturala a cizmelor, in conditii de temperatura moderata (a camerei). Plasarea cizmelor pe calorifer poate duce la uscarea excesiva si fisurarea cauciucului. Daca nu le folosesti, pastreaza-le intr-un loc racoros si intunecat. Expunerea prelungita la razele solare poate duce la decolorare si la pierderea elasticitatii cauciucului.

Ingrijirea corecta a cizmelor de ploaie le va prelungi cu siguranta rezistenta in timp, dar totodata te vei simti si tu mai confortabil si mai sigur purtandu-le. Fii atent(a) cum iti alegi incaltamintea si cum ai grija de ea!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Stilul clonat sau cum ajungi sa porti mereu si mereu aceeasi tinuta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare