Do it yourself

#alegere pantofi sport #pantofi sport # cum alegi pantofi sport

5 criterii pentru alegerea ghetelor de fotbal

Alegerea corecta a pantofilor de sport este esentiala atat pentru obtinerea randamentului dorit, cat si pentru sanatatea picioarelor. Fie ca sunteti amatori sau profesionisti, incaltamintea trebuie sa va asigure confortul, flexibilitatea si stabilitatea necesare in sportul pe care il practicati. In caz contrar, incaltarile nepotrivite va pot impiedica sa evoluati sau pot cauza accidentari grave.

In fotbal, de exemplu, cel mai important articol al echipamentului sportiv sunt ghetele, acestea influentand performanta pe teren a jucatorilor. Se recomanda alegerea unor ghete de calitate, potrivite suprafetei de joc, dar si particularitatii piciorului. In cazul in care vreti sa va cumparati online incaltamintea pentru sport, tineti cont de cateva criterii care vor face diferenta pe teren.

Suprafata de evolutie

Pentru a avea aderenta potrivita, ghetele de fotbal trebuie adaptate la suprafata de joc. Diferenta este data de talpa incaltarilor, unele fiind specifice pentru terenurile cu suprafata dura, altele pentru suprafete moi, naturale sau artificiale. Ghetele pentru gazon natural au crampoane mai mari, care asigura un contact bun cu solul, in timp ce pentru gazonul artificial sau pentru meciurile in sala sunt recomandate ghetele cu mai multe crampoane scurte, care impiedica alunecarea si asigura un plus de stabilitate.

Dincolo de rigiditatea terenului este importanta si predispozitia la alunecare. De exemplu, in conditii de ploaie, gazonul natural este mult mai alunecos decat cel artificial, ceea ce face imposibila utilizarea aceluiasi model de ghete.

Producatorul (brandul)

Marile branduri colaboreaza cu jucatori profesionisti pentru a culege informatii direct din teren. Astfel, reusesc sa scoata pe piata modele care raspund unor nevoi reale, punand accent pe calitatea produselor si pe caracteristici specifice care vin in sprijinul jucatorilor.

Pe baza nevoilor reale ale clientilor se dezvolta si celelalte categorii de produse sport semnate de brandurile de renume. Asa se explica diferenta dintre confortul oferit de o pereche de ghete Adidas pentru barbati si incaltamintea low-cost. Daca sunteti in cautarea unor produse de calitate, gasiti o gama variata de pantofi sport pentru barbati la Etopsport.ro.

Categoria de performanta

In sportul de performanta nu exista conceptul de incaltaminte multifunctionala. Ghetele de fotbal reprezinta un indicator al performantei, de aceea nu vei vedea niciodata pe teren fotbalisti experimentati care joaca in adidasi de alergare. De ce e important sa ai incaltamintea potrivita pentru sportul pe care il practici? Pentru ca te ajuta atat la aderenta pe teren, fiind realizate pentru suprafete specifice, cat si la controlul balonului, in cazul fotbalului. Sistemul de inchidere cu descentrare laterala, decupajul anatomic si varful aerodinamic contribuie la o mai mare precizie in timpul jocului.

Biomecanica piciorului

Incaltamintea sport trebuie aleasa in functie de caracteristicile piciorului, astfel incat sa aiba lungimea si latimea potrivite. Insa, pe langa aceste aspecte, trebuie sa tineti cont de biomecanica piciorului, aceasta avand un rol esential in sporturile de performanta. Inainte de alegerea ghetelor de fotbal trebuie sa determinati pronatia, adica miscarea labei piciorului in momentul contactului cu solul, in alergare.

Cele mai multe echipamente sportive sunt destinate persoanelor cu pronatie neutra, ceea ce se traduce printr-o miscare corecta a piciorului, pe centrul talpii. Insa, exista si incaltaminte sportiva pentru persoanele cu sub-pronatie, care calca foarte mult spre exterior, dar si pentru persoanele cu supra-pronatie, care au tendinta de a calca spre interior, cu genunchii apropiati. Este extrem de important sa realizati un test de specialitate inainte de a va alege incaltamintea pentru sport.

Materialul ghetelor

Pentru a asigura confortul jucatorilor, ghetele de fotbal trebuie realizate din materiale de calitate, atat in exterior, cat si in interior. Alegerea tipului de piele variaza in functie de pret, dar si de nivelul de exploatare al ghetelor. Cel mai des folosite sunt pielea de cangur și de vitel, foarte moi si confortabile, dar totodata, costisitoare si greu de intretinut. Pentru talpa se folosesc materiale care asigura aderenta potrivita suprafetei de joc. De exemplu, ghetele de fotbal pentru gazon natural au crampoane metalice, in timp ce pentru gazonul sintetic si pentru sala sunt recomandate ghete cu crampoane din cauciuc, fiind mai stabile pe teren. Interiorul ghetelor trebuie realizat din materiale de calitate, impermeabile, care contribuie la confortul si performanta jucatorilor chiar si in conditii de umiditate.

Daca sunteti pasionati de acest sport, il practicati cu regularitate si vreti sa evoluati constant luati in considerare aceste criterii atunci cand va cumparati ghetele de fotbal. Performanta si sanatatea voastra depinde de alegerea potrivita a pantofilor de sport.

Sursa: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare