Accesorii

#bijuterii #stil #martisor #accesorii #stil feminin

Martisorul, un accesoriu cu stil pentru femei

Simbolurile martisorului traditional, care odinioara luau forma unor simple obiecte sugestive cu rol de talisman, s-au transformat astazi in adevarate bijuterii pentru domnisoarele si doamnele care le primesc. In spatele rolului estetic al martisorului sta o bogata incarcatura de semnificatii, pe care purtatoarele le atribuie in speranta ca astfel pot invoca fericirea, sanatatea, prosperitatea si protectia divina in anul ce urmeaza.

Cu totii visam sa oferim cadouri frumoase pentru persoanele speciale din viata noastra, iar martisorul reuseste sa imbine frumusetea cu utilitatea, ba chiar cu subtilitatea si profunzimea unor simboluri traditionale, vechi de mii de ani.

Simboluri populare ale martisorului

Cosarul, considerat un personaj purtator de noroc in Romania, este simbolul multor martisoare populare pe meleagurile noastre. De altfel, credinta comuna a romanilor se reflecta in zicala traditionala: "ti-a iesit cosaru-n drum/o sa ai noroc de-acum". Peste granite, germanii ofera figurina cosarului sub forma de cadou pentru noul an, iar britanicii cred ca mireasa care vede un cosar in ziua nuntii sale va fi fericita in casnicie.

Buburuza este un alt simbol norocos, dar si un insemn al maternitatii, fertilitatii si al renasterii naturii.

Potcoava este un simbol stravechi utilizat in apararea contra deochiului. In occident exista credinta ca, pentru ca a-si indeplini eficient functia norocoasa, potcoava trebuia sa fie asezata cu deschiderea in sus (asemeni unui vas in care este continut "elixirul" norocului).

Cheia este un simbol norocos semnificand posibilitatea de a-ti gasi calea catre succes sau implinirea idealurilor. Un insemn cuprinzand trei chei se spune ca are darul de a deschide usile catre bogatie, sanatate si avere.

Steaua este un simbol geometric, considerat de catre Pitagora o reprezentare a perfectiunii. In Evul Mediu, era populara Steaua Vrajitorului, simbol al misterelor universului.

Trifoiul cu patru foi concentreaza o semnificatie aparte pentru fiecare frunza: faima, dragoste, bogatie, sanatate. Potrivit superstitiilor, daca porti asupra ta un trifoi cu patru foi, cel pe care il iubesti va veni la tine sau vei fi aparat de spiritele rele.

Semnificatia snurului de martisor

Impreuna cu figurina simbolica, martisorul este purtat cu un snur alb-rosu, a carei semnificatie trimite catre sosirea primaverii, cinstirea naturii, florilor si a fecunditatii pamantului.

Snurul poarta rolul unui talisman protector, pentru copii, fete si femei .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din accesorii

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare