Accesorii

#incaltaminte sport #miscare fizica #adidasi #tenisi

Cum sa iti cumperi incaltamintea sport potrivita

Indiferent ca esti sau nu o persoana pasionata de sport, ai in mod cert in garderoba cel putin o pereche de incaltari speciale pentru efectuarea exercitiilor fizice. Daca a venit momentul sa-ti cumperi o noua incaltaminte sport , iata regulile de care este bine sa tii cont pentru a face alegerea potrivita.

Pentru inceput, este indicat sa tii cont de:

  • Activitatile pe care le practici;
  • Frecventa si nivelul exercitiilor;
  • Morfologia piciorului.

Daca esti sportiv de performanta ai nevoie de o incaltaminte adecvata. Aceasta se gaseste in magazinele de specialitate, este de calitate superioara si are preturi destul de mari. Insa, daca practici pur si simplu din placere, ocazional, pentru a te mentine in forma, este bine sa ai o incaltaminte care sa iti ofere libertatea de miscare si sa te ajute sa te simti confortabil.

Achizitionarea unei perechi de sunt o conditie necesara pentru a-ti asigura confortul de care ai nevoie in timpul mersului sau al alergarii si pentru a preveni eventuale accidentari. De exemplu, persoanele care practica gimnastica aerobica sau joggingul au nevoie de o talpa special conceputa pentru a absorbi socurile. De asemenea, persoanele care au glezne sensibile au posibilitatea de a alege pantofi sport mai inalti si mai stabili care sa sustina si mai bine piciorul.

Cum iti dai seama care este incaltamintea potrivita?

O pereche buna de pantofi sport trebuie inainte de toate sa fie confortabila, bine aerisita, sa ofere spatiu de relaxare a degetelor de la picioare. Pantofii sport trebuie sa fie confectionati din materiale de calitate (texturi naturale), sa aiba o talpa groasa pentru a amortiza socurile si aderenta pentru a impiedica alunecarile.

Incaltamintea care ti se potriveste cel mai bine este aceea care repartizeaza presiunea intr-un mod uniform, nu produce vezicule in momentul frecarii si care lasa sa iasa caldura intr-un mod foarte subtil.

Cand probezi incaltamintea sport

In momentul in care vrei sa-ti achizitionezi o noua pereche de pantofi sport, este bine sa tii cont de cateva aspecte:

  • Probeaza incaltamintea de preferat la sfarsitul zilei, cand piciorul este mai umflat si automat are o dimensiune mai mare;
  • Nu cumpara prima pereche pe care o gasesti, probeaza cel putin trei pentru a vedea daca intr-adevar ai facut de prima data alegerea cea mai buna;
  • Daca stii ca porti un anumit numar la picior, insa incaltarile probate sunt mai mici sau mai mari, nu ezita in a cere un numar inferior sau superior. Exista posibilitatea sa nu corespunda intotdeauna marimile;
  • Poarta sosete sport cand probezi incaltamintea. In niciun caz nu iti cumpara incaltaminte probata pe piciorul gol sau cu o soseta fina, de matase;
  • Asigura-te ca iti poti misca degetele de la picioare si ca nu stau stranse si chinuite;
  • Incalta-te cu ambii pantofi sport si fa cativa pasi prin incapere pentru a-ti da seama daca te simti confortabil.

Cum se intretin pantofii sport

In general, incaltamintea sport nu se spala la masina de spalat, ci de mana. Daca insa, este specificat acest lucru pe eticheta lor, selectioneaza programul pentru lucruri sensibile, cu o temperatura foarte mica si cu centrifugare delicata.

Este de preferat sa introduci fiecare pantof in cate-un saculet special pentru spalat lucrurile delicate sau intr-o fata de perna mai veche pe care nu o mai folosesti si sa le inchizi foarte bine. Nu utiliza un detergent obisnuit, ci achizitioneaza-ti un sampon special pentru incaltaminte, pe care il gasesti de obicei in magazinele specializate.

Durata de viata a pantofilor sport

In general, o are o durata de viata limitata, in functie de activitatile la care a fost supusa. 8 luni de utilizare intensiva, de 3 ori pe saptamana, este considerata perioada maxima.

Bineinteles ca pantofii sport pot fi pastrati si mai mult timp, daca ii porti mai rar si nu tocmai pentru exercitii fizice intense, mai ales daca nu dau semne de degradare. Insa, este recomandat sa nu ii porti doua zile consecutiv pentru a-i lasa sa se usuce si pentru a evita aparitia bacteriilor si implicit imbolnavirea cu micoza piciorului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din accesorii

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Stilul clonat sau cum ajungi sa porti mereu si mereu aceeasi tinuta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare