Coafuri

#ingrijire #par #sampon #balsam #tratament #par gras #par uscat #matreata #par vopsit #blue cap #garnier frutis #phyteol force

Cum sa iti ingrijesti parul

Un om are in jur de o suta de mii de fire de par in cap si pierde zilnic aproximativ o suta.  Acest lucru este un proces absolut normal si natural. Insa, in momentul in care vezi ca pe peria ta ramane mai mult par decat de obicei, inseamna ca ingrijirea pe care i-o oferi nu este una completa sau nu este cea adecvata.

Ingrijirea podoabei capilare se face in functie de tipul de par. Parul ondulat sau cel uscat se ingrijeste altfel decat parul drept sau gras. De asemenea, parul vopsit are nevoi diferite fata de cel care a fost supus unui tratament permanent.

Indiferent de tipul de par acesta necesita tratamente blande, netraumatizante. In primul rand, evita sa il piepteni cand este inca ud si ocoleste pe cat posibil uscatorul sau placa de intins parul . Aceste metode de aranjare actioneaza negativ asupra parului tau.

ingrijirea parului gras

Spalatul zilnic este greu de suportat pentru firele de par. Chiar daca parul tau se ingrasa foarte repede din cauza excesului de sebum (care are de fapt rolul de a-l hidrata) trebuie sa stii urmatorul lucru: cu cat il speli mai des, cu atat se va ingrasa mai repede. Incearca mai degraba sa folosesti o pudra de talc pe care sa o imprastii la radacina parului.  Aceasta va indeparta grasimea si va pastra pielea capului mai uscata. Poti incerca pudra pentru bebelusi (costa aproximativ 10 RON)

Daca aceasta metoda nu da rezultate, consulta un dermatolog care, in urma unor eventuale analize, iti va recomanda tratamentul adecvat.

Intre timp, cumpara un sampon pentru utilizare zilnica pentru ca acesta este mai putin traumatizant pentru par decat un produs obisnuit.

Ingrijirea parului uscat

Daca parul tau este uscat, este indicat sa il speli mai rar (cu un sampon special pentru acest timp de par), pentru ca o spalare frecventa nu va face decat sa il usuce si mai tare.  Este recomandat sa eviti uscatorul sau placa de intins parul. Aceste doua “interventii” vor duce la o deshidratare puternica a firului de par.

Balsamul  trebuie folosit dupa fiecare spalare si daca iti doresti o hidratare intensa, poti opta si pentru un ulei hranitor. Atentie: balsamul nu se foloseste la radacina firului de par.

Tips: Pentru ca parul ondulat are  de obicei aceleasi tendinte ca si parul uscat, ii poti aplica aceleasi tratamente.

Ingrijirea parului vopsit

Parul vopsit are nevoie de o ingrijire speciala pentru ca a fost supus unui tratament chimic foarte agresiv. Este indicat sa folosesti doar produse special concepute pentru ingrijirea acestuia pentru a-l hidrata, pentru a-l proteja de factorii externi (umiditate, vant, soare, ploaie) si pentru a-i oferi o stralucire naturala.

De asemenea, incearca sa eviti apa fierbinte in momentul in care iti speli parul pentru ca aceasta va decolora din nuanta. Cel mai indicat este sa il speli doar cu apa calduta.

Nici folosirea uscatorului si a placii de intins parul nu este recomandata. Utilizarea acestora va duce la pierderea stralucirii si a culorii.

Specialistii recomanda femeilor cu parul vopsit ca o data pe luna sa aplice un tratament special pentru regenerare. Daca nu ai incredere in produsele din comert, poti incerca chiar acasa o masca naturala din ulei de masline, ulei de ricin si galbenus de ou. Aceasta se aplica pe toata lungimea parului umed, se lasa aproximativ o ora, dupa care se spala si se clateste foarte bine.

Ingrijirea parului cu  matreata

Matreata dispare de obicei in urma folosirii unor produse speciale (sampon, tratament etc) care contin ingredienti activi precum ketoconazol, climbazol, piritonat de zinc sau octopirox. Insa, este indicat ca acestea sa fie recomandate de catre un medic dermatolog. Incearca sa renunti si la produsele de coafat: gel, spuma de par sau fixativ.

Foarte important este faptul ca daca ai o astfel de problema nu este indicat sa iti vopsesti parul, sa il faci permanent sau sa ii aplici alte tratamente chimice. Pielea capul se va irita si mai tare si in final se va descuama.

Printre sampoanele care pot ajuta la indepartarea matretii se afla Nizoral (40 RON), Phyteol Force (65 RON), Blue Cap (50 RON), Garnier Fructis (10 RON).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din tunsori-coafuri

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare