Coafuri

# alegere sampon antimatreata # alegere sampon #sampon antimatreata #sampon

Criterii in alegerea samponului antimatreata

Tipuri de matreata

Matreata este neplacuta si poate afecta pe toata lumea, indiferent de tipul scalpului. In majoritatea cazurilor, matreata apare ca urmare a descuamarii scalpului uscat sau, dimpotriva, din cauza excesului de sebum. Alteori, este vorba despre o tulburare a pH-ului scalpului, care duce la matreata.

Cauzele aparitiei matretii sunt diverse, iar dintre cele mai frecvente se pot mentiona dusurile prea fierbinti, utilizarea unor sampoane care nu curata in profunzime, folosirea excesiva a produselor de coafat, folosirea samponului uscat sau igienizarea necorespunzatoare a periilor de par.

Matreata poate fi asociata inclusiv cu nerespectarea unor principii sanatoase in ceea ce priveste alimentatia. Intoleranta alimentara si alergiile la anumite alimente sau medicamente pot cauza, de asemenea, matreata.

Alte motive frecvente care determina aparitia matretii sunt afectiuni ale pielii, precum: psoriazis, eczema si infectia fungica ce este cauzata de Malassezia. Dermatita seboreica este o alta afectiune dermatologica ce poate cauza matreata. In general, matreata care apare din cauza dermatitei seboreice este mai greu de gestionat, insa nu imposibil, daca se foloseste un sampon antimatreata potrivit.

Cea mai buna solutie pentru combaterea acestei afectiuni este un sampon antimatreata bun. Cu atat de multe feluri de sampoane care promit eliminarea matretii in cel mai scurt timp, este greu sa fie ales unul care sa functioneze. De aceea, este recomandat sa se tina cont de cateva criterii, care vor face posibila alegerea unui sampon antimatreata potrivit. Cele mai importante sunt tipul de matreata si ingredientele active pe care le contine samponul.

Matreata poate fi de doua feluri: grasa sau uscata. Trebuie mentionat faptul ca unele sampoane sunt formulate in asa fel incat sa poata combate eficient ambele tipuri de matreata.

Matreata grasa

Cand scalpul produce mai mult sebum decat cantitatea normala si nu este curatat regulat, in mod corespunzator, apare matreata. Sebumul excesiv combinat cu celulele moarte de piele de la nivelul scalpului reprezinta principalul motiv de aparitie a matretii, iar cojitele de matreata raman atasate de firul de par. Exista sampoane speciale pentru matreata grasa, care curata scalpul in profunzime.

Matreata uscata

Atunci cand scalpul este deshidratat, apare matreata uscata, deoarece pielea se descuameaza. Matreata uscata se desprinde de scalp si de firul de par, putand fi vizibila pe haine. Majoritatea persoanelor se confrunta cu matreata uscata in timpul iernii, deoarece uleiurile naturale care protejeaza si hidrateaza scalpul si firul de par sunt afectate de temperaturile scazute. In aceasta situatie se recomanda folosirea unui sampon special pentru combaterea matretii uscate, dar si evitarea dusurilor fierbinti, care pot inrautati situatia.

Caracteristicile pe care trebuie sa le aiba un sampon eficient

Un sampon eficient in lupta cu matreata uscata sau grasa trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • are efect antifungic si antibacterian;
  • regleaza secretia de sebum;
  • elimina iritatiile scalpului;
  • nu afecteaza ph-ul natural al scalpului;
  • previne deshidratarea.

Ingrediente antimatreata

Pentru ca scalpul afectat de matreata este deja iritat, se recomanda folosirea unui sampon cu ingrediente naturale, bland si eficient deopotriva. In formularea unui sampon antimatreata natural se folosesc mai multe ingrediente, care au rolul de a lucra impreuna pentru combaterea matretii. Cele mai eficiente dintre acestea sunt:

  • extractul din frunze de neem;
  • extractul din fructe de fenicul;
  • extractul din fructe de nuci de sapun;
  • extractul de aloe vera;
  • mierea.

Extractul din frunze de neem indeparteaza microorganismele care cauzeaza aparitia matretii, avand proprietati antifungice si antibacteriene.

Frunzele de fenicul calmeaza scalpul iritat si uscat, datorita actiunii antiinflamatoare pe care o au. In plus, acestea fac pielea scalpului mai elastica si mai neteda.

Nucile de sapun contin saponine, niste substante active foarte eficiente, care previn modificarea pH-ului scalpului. Saponinele impiedica deshidratarea si curata scalpul foarte bine, insa fara a avea actiune astringenta.

Despre aloe vera se stie deja ca este o planta cu puternic efect hidratant. In plus, ajuta in combaterea matretii datorita efectului antiseptic si detoxifiant.

Mierea are proprietati de hranire a scalpului si a firului de par, datorita continutului bogat in substante nutritive. Un scalp hranit in mod corespunzator cu vitamine, minerale si acizi organici va fi mult mai putin predispus la aparitia matretii.

Ingrediente eficiente in combaterea matretii sunt, de asemenea, zincul si acidul salicilic. Zincul stopeaza inmultirea bacteriilor si regleaza productia de sebum, iar acidul salicilic ajuta la curatarea scalpului de celulele de piele moarta.

Alte criterii de luat in calcul in alegerea samponului antimatreata

In afara celor doua criterii mentionate anterior, in alegerea samponului antimatreata este necesar sa se tina cont si de alte aspecte, precum:

  • daca parul este sau nu vopsit;
  • daca samponul este testat dermatologic;
  • daca formula samponului este prietenoasa cu scalpul;
  • daca samponul ajuta la echilibrarea pH-ului.

Parul vopsit are nevoie de ingrijire suplimentara, iar folosirea anumitor sampoane poate sa dauneze culorii. De asemenea, testarea dermatologica este un criteriu important, care arata ca folosirea samponului nu implica riscuri si este bine tolerat de scalp. Este important ca formula samponului sa fie prietenoasa cu scalpul si sa nu contina chimicale, pentru a nu inrautati situatia. Nu in ultimul rand, mentinerea sau restabilirea pH-ului scalpului sunt alte doua criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un sampon antimatreata bun. pH-ul poate fi perturbat atunci cand intra in contact cu produse prea dure pentru scalp, ceea ce va conduce la si mai multa matreata.

Sursa foto: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din tunsori-coafuri

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare