Coafuri

#sampon #par #sebum #balsam #par gras #par uscat #spalare #produs #volum #matreata

Cum sa-ti alegi samponul potrivit

Ai face orice sa ai un par frumos si stralucitor? Dar cum poti sa ai parte de acest rezultat, in fiecare zi? Ca efectul sa fie cel scontat, este bine sa stii in ce fel actioneaza substantele pe care le gasesti insiruite pe eticheta. Functia principala a unui sampon este aceea de a indeparta cu blandete praful, sebumul si rezidurile produselor de styling pe care le utilizezi.

Iata 6 pasi care sa te ajute in alegerea samponului potrivit.

Pasul 1. Identifica tipul de par pe care il ai: gras, uscat sau normal si alege samponul in functie de acest aspect.

  • Par normal: Nici gras, dar nici uscat, parul normal isi pastreaza forma un timp indelungat dupa spalare.
  • Par gras si/sau fin: Lipsit de volum, parul gras este destul de greu de coafat si se ingrasa extrem de repede (aparitia sebumului in zona scalpului).
  • Par uscat: De obicei, parul uscat apare in urma unei decolorari permanente sau a vopsirii dese. Firele de par sunt foarte uscate, crapate la varfuri si au un aspect sarmos.

Pasul 2. Citeste cu atentie etichetele produselor deoarece este foarte important sa stii ce substante contin si care este rolul acestora.

  • Agenti tensioactivi: sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate si ammonium laureth sulfate – curata murdaria si sebumul si faciliteaza repartitia uniforma a produsului, facilitand aplicarea pe par.
  • Aditivi cu proprietati de conditionare: sodium chloride, phosphoric acid si citric acid – controleaza pH-ul samponului.
  • Conservanti: sodium benzoate, paraben si isopropyl alcohol – impiedica descompunerea samponului si proliferarea germenilor.
  • Aditivi cu proprietati estetice: coloranti, parfum et glycol stearate (agenti de stralucire) – ofera samponului un aspect mai placut;
  • Agenti activi: hydrolyzed Silk (proteina de matase), panthenol ( vitamina B5 ) et zinc pyrithione (impotriva matretii) – ofera un aspect placut texturii parului (hidratare intensa, volum etc) si trateaza probleme de sanatate (matreata).

Pasul 3. Opteaza pentru un sampon adaptat frecventei cu care te speli pe cap. In functie de modul de viata, este recomandat sa te speli pe cap in fiecare zi, o data sau de doua ori pe saptamana. De exemplu, daca lucrezi intr-un mediu cu mult praf si mizerie este indicat sa iti speli parul in fiecare zi, deci sa optezi pentru un sampon cu utilizare zilnica. Dimpotriva, daca parul tau este foarte uscat, atunci este recomandat sa il speli o data pe saptamana si sa folosesti un produs puternic hidratant.

Pasul 4. Alege samponul in functie de ingredientele continute, adaptate nevoilor tale:

  • Reducerea excesului de sebum: kaolin, citrus (lamaie), rosmarinus officinalis (rozmarin), tannic acid.
  • Hidratare: panthenol (vitamina B5), butyrospermum parkii, carthamus tinctorius si cocos nucifera (ulei de cocos).
  • Mentinerea culorii: titanium dioxyde (filtru UV), omega-ceramide, acid aminat si acid ascorbic.
  • Tratarea matretii: zinc pyrithione, sulfur, piroctone olamine si fumaric acid.

Pasul 5. Daca folosesti produse de styling, alege un sampon care sa contina si balsam, deoarece se va descurca mai usor in timpul spalarii. In cazul in care parul tau este gras, opteaza pentru un produs separat pe care sa-l aplici doar pe lungimea firului de par si nu la radacina pentru a evita declansarea rapida a sebumului.

Pasul 6. Daca utilizezi aparate de coafat care au tendinta de usca excesiv parul, aplica la fiecare spalare o masca hranitoare. parul deteriorat este cel care a suferit tratamente chimice dese (vopsiri, permanentari, decolorari etc). Din aceasta cauza si-a pierdut din rezistenta si are varfurile puternic despicate.

Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din tunsori-coafuri

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului