Pentru ea

#stil #calcat haine matase #haine matase #intretinere matase

Hainele din matase: cum le calci corect

Hainele din matase se numara printre cele mai rafinate si speciale piese din garderoba ta, insa cand trebuie sa le calci, pulsul iti bate tot mai tare la gandul ca le poti distruge. Nu este de mirare ca matasea este un material atat de incompatibil cu fierul de calcat, daca ne gandim la delicatetea texturii sale si la cele 90% sanse de deteriorare la cel mai mic contact mai agresiv.

Fara doar si poate, sa calci haine din matase este riscant, misiunea solicitandu-ti cele mai bogate resurse de rabdare, precautie si putere de reactie. Daca inveti cum sa le calci corect, presiunea devine tot mai mica, pana in punctul in care stresul dispare complet. Iata, pe pasi, cum iti mentii hainele din matase in forma optima:

1. Programarea fierului de calcat

Indiferent de marca fierului de calcat pe care o folosesti, trebuie sa detina o treapta pentru materialele delicate, asa cum este matasea. In cazul in care modelul pe care il ai nu specifica in mod clar acest material in grila de programe, mergi la sigur cu treapta cea mai joasa de incingere.

2. Pregatirea hainelor din matase pentru calcat

Asaza piesele din matase pe un umeras pe care il amplasezi ulterior in baie, chiar inainte sa faci un dus fierbinte. Baia de aburi va inmuia textura materialului si o va face mai usor de uniformizat cu fierul de calcat, fara sa se refaca imediat "ridurile" inestetice.

3. Tehnica propriu-zisa a calcatului

Intoarce hainele din matase pe dos si intinde-le pe masa de calcat. Incearca pe o portiune foarte mica reactia materialului sub fierul incalzit, de preferat intr-o zona cat mai putin vizibila (interiorul unui buzunar, de pilda).

In loc sa folosesti miscarea clasica de "maturare" de sus in jos, incearca sa executi mici apasari, din loc in loc. Pune sub haina pe care o calci un prosop din bumbac, care sa ajute la atenuarea frictiunii dintre fier si material.

4. Precautii

Urmareste cu atentie programele fierului de calcat si ai grija ca acesta sa nu degaje aburi in timpul calcatului, care sa deterioreze iremediabil matasea. Nu lasa ca eventuali stropi de apa sa ajunga pe material, deoarece se vor forma mici pete vizibile.

Daca urmezi intocmai acesti pasi utili pentru calcatul hainelor din matase, piesele tale vestimentare pretioase vor fi mereu in afara oricarui pericol.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare