Pentru ea

# haine racoroase #haine albe #imbracaminte vara # haine vara #haine

Hainele albe sunt mai racoroase vara? Ce spun oamenii de stiinta

Ideea ca hainele albe ne ajuta sa facem fata mai bine caldurii si soarelui vara se poate oare explica stiintific sau este doar un mit nejustificat? Multi dintre noi avem credinta ca vara, daca ne imbracam in alb, vom face fata mult mai usor caldurii. De ce oare? Sa fie faptul ca albul reflecta mai bine lumina? Sa fie doar un mit care nu are nici un suport stiintific? Oare ce ar raspunde un fizician la aceasta intrebare?

Ce parere au oamenii de stiinta despre mitul albului purtat vara - experiment

Pentru a confirma sau a destrama acest mit, merita sa luam in considerare opinia lui Rhett Allain, dr. profesor de fizica la Universitatea Sud-Est Louisiana. Acesta sustine ca hainele albe ajuta sa pastram o temperatura corporala scazuta si ne da exemplu un experiment care sa ne ajute sa intelegem fenomenul.

“Incercati urmatorul experiment: luati o bucata de hartie alba si una neagra si puneti-le pe amandoua sub lumina soarelui. Asteptati 5 minute si apoi luati hartiile si lipiti-le de obraji - obraji sunt mai sensibili la temperatura decat palmele. Veti constata ca hartia neagra este mai calda.”

Explicatia stiintifica a faptului ca hainele albe ne ajuta sa facem fata mai bine caldurii

Lumina alba este o combinatie a tuturor culorilor, in timp ce lumina neagra nu are culoare. Asta inseamna ca obiectele de culoare alba reflecta toate culorile, deci toata lumina, in timp ce obiectele de culoare neagra nu reflecta nici o culoare, deci nici o fractiune de lumina. Astfel, daca albul reflecta in totalitate lumina, negrul putem spune ca o absoarbe in totalitate. Acesta este motivul pentru care obiectele negre se incalzesc mai repede decat cele albe.

Contradictii intre stiinta si obiceiuri

Desi stiinta explica cat se poate de clar faptul ca obiectele albe reflecta in totalitate soarele in timp ce obiectele negre absorb in totatlitate soarele, cum se face ca beduinii poarta haine negre pentru a supravietuii caldurii din desert?

Iata ce spun oamenii de stiinta despre acest lucru: cand corpul devine fierbinte radiaza energie care se poate vedea in spectrul infrarosu. Cand purtam haine albe, aceasta radiatie a corpului se reflecta si ne incalzeste si mai mult, in timp ce hainele negre nu reflecta aceasta radiatie, deci ajuta la pastrarea temperaturii corporale.

Destul de ciudat, nu? Pana la urma, daca e sa tragem linie, un beduin expus la caldura din desert va acumula aceeasi cantitate de caldura, indiferent daca poarta haine albe sau negre.

Raspunsul final

Raspunsul la intrebarea daca este recomandat sau nu sa purtam haine albe vara pentru a controla mai bine temperatura corporala este: depinde de situtie si de croiala!

De exemplu, daca purtam o piesa vestimentara alba foarte stramta, corpul nu genereaza energie prin radiatie ci prin transfer termic, deoarece este in contact cu tesatura. Astfel, o camasa inchisa la culoare, subtire si larga ar putea aduce un confort termic mai mare decat o camasa alba groasa sau lipita de corp.

Asa ca cel mai bine este sa purtati vara ceea ce va face sa va simtiti cel mai confortabil, alegeti totusi tesaturi naturale si subtiri prin care pielea sa poata respira, croielile cat mai lejere si nuantele deschise.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare