Pentru ea

#tinute dress code #dress code casual #dress code smart #dress-code

Dress code smart casual: cum il porti si cum creezi tinute inspirate

In teorie, fiecare dintre noi are stilul sau, pe care reuseste sa il adapteze vietii de zi cu zi, jobului sau ocaziilor speciale. Insa exista evenimente la care ti se impune sa participi urmand un anumit dress code, respectiv un set de reguli care definesc foarte bine tinuta pe care urmeaza sa o imbraci.

Principala provocare de care trebuie sa tii cont atunci cand te imbraci smart casual este legata de complexitatea acestui stil. Smart casual e un dress code hibrid, imprumutand elemente de la stilul smart (elegant), dar si de la cel casual, comod si lejer. Afla din randurile de mai jos care sunt regulile ce iti vor asigura reusita in cadrul acestui stil, dar si care sunt cele mai comune greseli pe care le poti comite atunci cand te imbraci smart casual.

Ce inseamna smart casual?

Referindu-ne strict la etimologie, smart casual inseamna un outfit informal, dar care se preteaza in general evenimentelor speciale, unor nunti, botezuri, aniversari, cine de afaceri sau diverse alte ocazii, ce au loc in marea majoritate a cazurilor in timpul zilei. Te vei imbraca altfel decat o faci zi de zi, mai ingrijit si mai elegant, dar nici nu vei ajunge sa porti tinute glamour sau mult prea sofisticate. Daca vrei o definitie mai usoara, smart casual este acel stil in care aduci laolalta haine frumoase in care te simti insa confortabil.

Ceea ce trebuie sa iei in considerare in primul rand atunci cand te imbraci smart casual este evenimentul. Raporteaza-te la locatie, la specific, la lista de invitati si vei avea o idee definita despre ceea ce porti. De exemplu, daca mergi la un garden party, poti aborda linistita o rochie inflorata de bumbac cu balerini, dar daca esti invitata la o nunta de zi, sunt recomandati pantofii cu toc.

Diferenta dintre smart casual si business casual te poate ajuta sa intelegi mai bine termenul. Ambele pornesc de la alaturarea de elemente elegante, dar confortabile. Deosebirea se refera la faptul ca, daca pentru business casual retorica trebuie sa ramana profesionista, serioasa, la smart casual poti include si articole aflate in tendinte.

Sunt femei pentru care smart casual nu e doar un dress code de eveniment, ci stilul vestimentar. Este vorba despre acele aparitii mereu ingrijite, care nu par insa sa se straduiasca prea tare. Inspira-te din tinutele lor, pentru ca vor fi cea mai buna definitie a termenului de azi!

Sursa foto: Unsplash.com

Cum poti compune un look smart casual?

Asa cum am spus, smart casual inseamna alaturarea de piese comode cu itemuri elegante. Combinatiile de doua articole sunt excelente pentru femei: pantaloni de ocazie si un tricou sau un top simplu cu sandale sau pantofi cu toc, fusta cu camasa si balerini sau mocasini, rochie si blazer. Important este ca cele doua piese sa se potriveasca si sa te simti confortabil in ele.

Blugii reprezinta un subiect spinos pentru stilul smart casual. in teorie, poti apela la ei. Sunt recomandati blugii slim negri sau albastru indigo, dar poti reusi sa integrezi si o pereche de mom jeans, daca asociezi o camasa de matase, pantofi cu toc si un blazer elegant.

La fel se intampla si cu salopeta. Acest item, mai degraba glam sau practic, utilitar, daca apelezi la modelul inspirat de salopeta de lucru a muncitorilor, la moda acum, poate deveni smart casual daca optezi pentru materiale elegante precum matasea si daca asociezi pantofi cu toc. O jacheta eleganta (care poate sa fie si de piele, dar nu de blugi sau bomber) completeaza tinuta.

insa protagonistele tinutelor smart casual cele mai de seama sunt rochiile. Toate se preteaza acestor stiluri, trebuie doar sa stii cum sa echilibrezi outfitul. Daca pornesti de la modele elegante, asociaza cu pantofi cu talpa plata si cu un sacou masculin. Variantele simple si lejere, din bumbac, in sau lana, se vor asorta cu sandale, pantofi, botine cu toc confortabil si un blazer mai special, de matase.Noua ne place mult modelul alb cu imprimeu cu buline, care va constitui baza perfecta pentru o tinuta smart casual! Vezi aici mai multe modele de rochii casual!

Sursa foto: Dasha.ro

Rochie alba cu imprimeu cu buline negre Cristal

Cromatica e la fel de importanta. Nuantele de baza din tinutele smart casual sunt pastelurile sau neutrele (alb, negru, crem, bej, maro, cafe au lait, kaki, etc). Evita accentele acide de culoare, numai daca sunt reprezentate de accesorii subtile.

Daca tot am ajuns la acest capitol, asigura-te ca bijuteriile si accesoriile pe care le porti in tinutele smart casual sunt de calitate, dar nu prea ostentative. Diamantele si pietrele pretioase sunt too much, fiind permise numai pe inelul de logodna sau pe verigheta. Perlele sunt o alegere mai buna. De asemenea, mizeaza pe piese subtile, rafinate, precum un ceas sau un lantisor fin.

Greseli de evitat pentru o tinuta reusita

Cel mai bine vei intelege cum sa porti smart casual evitand greselile de mai jos!

Nu purta haine care te fac sa arati neingrijit. Cel mai important criteriu cand vine vorba despre smart casual este look-ul tau bine pus la punct. Asa ca evita hainele oversized, cele care iti sunt prea mari sau care nu ti se potrivesc si pe care nu le porti cu incredere.

Sursa foto: unsplash.com

Ai grija la piesele sport! E adevarat ca sunt la moda si ca le integram de multe ori in outfiturile casual, dar ar trebui limitata includerea lor si in cele smart casual. O pereche de adidasi albi, cu look retro, pot functiona la un eveniment de zi, dar nu iti forta limitele.

Evita color blocking-ul. Da, e cool si fresh, dar nu va da prea bine la dress code-ul smart casual. Opteaza in schimb pentru variantele pe care ti le-am propus mai sus.

Tine-te departe de accesoriile cu look ieftin. Plasticul nu are ce cauta la un eveniment smart casual, si nici fake-urile.

Evita sa fii prea fashionable. Combinatia de colanti scurti de cycling, atat de iubiti acum, cu blazer si o pereche de sandale fine e un outfit in trend si pare, la prima vedere, o reprezentare buna pentru un outfit smart casual. Dar nu e! Sfatul nostru este sa lasi piesele fashion forward acasa. Poti insa integra articole in trend, atat timp cat sunt "cuminti". Cum faci diferenta? Intreaba-te: voi mai purta haina respectiva anul urmator, daca nu mai e in trend? Daca raspunsul e nu, stii ce sa faci: las-o acasa!

Smart casual poate parea la prima vedere un stil dificil din cauza intrepatrunderii de sensuri, dar suntem convinse ca te vei descurca de minune. Abordeaza acest dress code pornind de la informatiile pe care ti le-am oferit si vei arata fabulos!

Sursa foto principala: istockphoto.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare