Pentru ea

#stil #rochii #stil feminin #rochii vintage #rochii retro

Cum reconditionezi o rochie vintage

O rochie vintage bine pastrata de-a lungul deceniilor este un bun candidat pentru reconditionare. Cea mai mare provocare a acestui proces este readucerea la viata a culorii sale originale. In plus, fermoarele stricate, zonele intinse si paietele cazute fac aceasta misiune si mai greu de indeplinit.

Daca te-ai gandit sa reconditionezi o rochie vintage pe care ai gasit-o in dulapul bunicii sau la un targ de profil in weekend, incearca sa aplici urmatoarele tehnici utile pentru recapatarea unui aspect demn de toata admiratia, in ciuda varstei.

1. Eliminarea mirosului

Foloseste un aparat de ionizare a aerului pentru a eliminarea mirosului de "vechi" din tesatura. Lasa rochia intr-o incapere inchisa, timp de 2 zile, sub actiunea fluxului dezinfectant. Acest truc este excelent si pentru mirosul de fum. Renunta idee daca rochia este confectionata din vinil sau material elastic, deoarece ionizatorul poate sa deterioreze acest tip de materiale.

2. Indepartarea murdariei de la suprafata

Foloseste un aspirator de mici dimensiuni pentru a aspira murdaria de la suprafata, fara sa atingi rochia cu peria acestuia. Daca materialul este foarte fragil, poti apela la o curatatorie.

3. Indepartarea petelor

In cazul in care exista pete ingalbenite, nu folosi produse de curatare conventionale, care pot ataca materialul. Apeleaza la serviciile unei curatatorii ecologice, care foloseste substante speciale, fara efecte secundare.

4. Reconditionarea

Inlocuieste fermoarele stricate la o croitorie si completeaza zonele cu paiete sau pietricele cazute cu modele similare pe care le gasesti la mercerie. Poti improviza un model nou daca ai incredere in simtul tau artistic, insa nu exagera cu completarile: o rochie vintage este valoroasa in forma sa originala.

5. Depozitarea

Pastreaza rochia intr-un spatiu uscat, curat, intunecat si lipsit de orice invazie de insecte sau rozatoare. Sacii de propilena sunt ideali pentru protectia materialelor fragile.

6. Protectia

Indeparteaza brosele sau capsele din metal, pentru a preveni patarea ulterioara. Depoziteaza "podoabele" intr-o cutie, alaturi de un biletel care sa iti aminteasca locul exact in care acestea erau prinse.

7. Verificarea

Verifica cel putin o data pe an starea in care se afla rochia, astfel incat sa depistezi in timp util petele sau alte probleme greu de remediat ulterior.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare