Pentru ea

#asortare sosete #purtare sosete #istorie sosete #sosete

Sosetele de-a lungul istoriei. Cum aratau primele sosete si cum au evoluat pana in prezent

Colorate, simple sau cu imprimeuri vesele, de la cele cu degete pana la cele "invizibile", sosetele iti completeaza tinuta, devenind adevarate accente de stil cu ajutorul carora iti exprimi personalitatea. Te-ai intrebat insa cand au aparut primele sosete si cum aratau?

Se pare ca istoria sosetelor a inceput in Grecia, in jurul secolului al VIII-lea I.Hr. Poetul Hesiod mentiona in scrierile sale sosetele realizate din fire de par de animale, purtate pentru a oferi caldura picioarelor. In secolul al II-lea, si romanii au inceput sa le confectioneze din tesaturi sau benzi de piele.

In Europa secolului al V-lea D.H., sosetele erau purtate de fetele bisericesti pentru a simboliza puritatea, iar pana in anul 1000 devenisera deja o marca a bogatiei si a nobilimii. Incepand cu secolul al XVI-lea, design-ul acestora a evoluat, fiind imbogatit cu ornamente aplicate pe partea laterala sau in zona gleznei.

Mult mai tarziu, in anul 1589, William Lee inventa masina de tricotat sosete, de sase ori mai rapida decat tricotajul manual. Astfel, a devenit posibila tricotarea bumbacului, a lanii si a matasei si au aparut primii ciorapi fabricati din aceste materiale. Pe vremea aceea, oamenii ii purtau in scopul exclusiv de a se proteja de frig, fara sa prevada succesul pe care urmau sa il aiba peste cateva secole.

Sarind din nou in timp, anul 1938 aduce o alta revolutie in productia de sosete, si anume introducerea nylonului, prima fibra sintetica. Julian Hill, un om de stiinta aflat in cautarea unui inlocuitor pentru matase, a fost cel care a descoperit acest fir puternic, curat si foarte asemanator cu matasea. Nylonul a fost o revelatie, producand o adevarata isterie in randul doamnelor din acele timpuri. Primii ciorapi de nylon au aparut in magazinele din New York pe 15 mai 1940. Doar in prima zi au fost vandute peste 72.000 de perechi, lucru care a dus la prabusirea pietei japoneze de matase.

In anii ’60, ciorapii trei sferturi au fost dati uitarii, odata cu aparitia colantilor si a ciorapilor cu chilot. Acestia din urma au devenit o optiune mult mai practica, deoarece nu mai trebuiau folosite portjartierele, de multe ori deranjante si inconfortabile. O alta inovatie au fost ciorapii cu banda adeziva, care se fixeaza direct pe piele.

Odata cu trecerea timpului metodele de fabricare au evoluat, permitand amestecarea a doua sau mai multe materiale, imprimarea sau tricotarea unor modele si colorarea sosetelor in diferite nuante. Astazi, in fabrica de sosete de la Sebes sunt produse lunar 800.000 de perechi, cu 320 de muncitori. Dimensiunile modelelor sunt variate, in functie de tendinte, avand culori si imprimeuri din ce in ce mai originale si indraznete.

Sosetele sunt adevarate declaratii de stil, iar importanta lor in moda este indiscutabila. Pentru cei care vor confort si calitate, dar isi doresc totodata sa iasa din anonimat cu o pereche de sosete vesele si colorate este alegerea ideala. Materialele naturale, de cea mai inalta calitate, ofera elasticitate, finete si confort.

Material realizat cu sprijinul Ciserom.

Sursa foto principala: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare