Boli

# sindromul oschiului uscat # ochi uscat #sindromul ochiului uscat

Sindromul ochiului uscat – cauze, simptome, tratament

Sindromul ochiului uscat este provocat de lipsa cronica a lubrifierii suficiente si umezeala pe suprafata ochilor. Consecintele ochilor uscati variaza de la iritatia usoara, dar constanta, la inflamatii grave si chiar la distrugerea suprafetei ochilor.

Iata cum recunosti sindromul ochiului uscat, care sunt cauzele aparitiei acestui disconfort la nivelul ochilor si care sunt optiunile de tratament disponibile.

Ce provoaca sindromul ochiului uscat

Ochii sunt sanatosi si vederea este buna, atunci cand un strat consistent de lacrimi acopera suprafata ochiului.

Lacrimile scalda suprafata ochilor pentru a-i mentine umezi si pentru a indeparta praful, particulele si microorganismele care pot ajunge sa distruga corneea si sa provoace infectii oculare.

Un film lacrimal normal este alcatuit din trei componente importante: o componenta uleioasa (lipida), o componenta apoasa (apos) si o componenta mucoasa (mucina).

Fiecare dintre aceste componente au un rol important. De exemplu, lipidele ajuta filmul lacrimal sa nu se evapore prea rapid si creste lubrifierea, in timp ce mucina ajuta la ancorarea si raspandirea lacrimilor pe toata suprafata ochilor.

Fiecare componenta este produsa de glande diferite din ochi sau de langa ochi. Componenta uleioasa este produsa de glandele meibomiene din pleoape, cea apoasa este produsa de glandele lacrimale, iar mucina este produsa de celulele din conjunctiva si epiteliul pleoapelor. Orice problema care apare la una dintre aceste surse ale componentelor filmului lacrimal poate duce la aparitia sindromului de ochi uscat.

Care sunt simptomele sindromului de ochi uscat

Printre simptomele sindromului de ochi uscat se numara senzatia de mancarime la nivelul ochilor, intepaturi, ochi grei, oboseala la nivelul ochilor, ochi inflamati, ochi uscati sau rosii, fotofobia, vederea incetosata.

Un alt simptom frecvent intalnit este ceea ce se numeste senzatia de corp strain in organism, mai exact, impresia ca o pietricica sau altceva ti-a intrat in ochi.

Si chiar daca pare ciudat, ochii inlacrimati sunt un alt simptom al sindromului ochiului uscat. Acest lucru se intampla pentru ca uscaciunea de pe suprafata ochilor va supra-stimula productia componentei apoase a lacrimilor ca un mecanism de aparare. Dar aceasta lacrimare nu ramane suficient de mult pe suprafata ochilor pentru a corecta problema aparitiei sindromului ochilui uscat.

In plus la aceste simptome, ochii uscati pot provoca inflamatii si uneori pot duce la distrugerea suprafetei ochilor.

Sindromul ochiului uscat poate duce la operatia LASIK sau la operatia cataractei.

Cum se trateaza sindromul ochiului uscat

Din fericire, exista mai multe optiuni de tratament eficiente pentru cei care sufera de uscaciunea cronica a ochilor,

In cele mai multe cazuri, aceasta problema se poate remedia cu ajutorul lacrimilor artificiale sau cu mici modificari in stilul de viata, cum ar fi pauzele regulate atunci cand petreci multe ore in fata computerului. Aceste metode pot reduce semnificativ simptomele sindromului de ochi uscat.

Atunci cand problema la nivelul ochilor este mai complicata, doctorul iti va prescrie un tratament pe baza de medicamente sau anumite proceduri medicale care vor ajuta corpul sa produca si sa secrete mai multe lacrimi si sa reduca iritatia si inflamatiile la nivelul ochilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului