Pentru ea

#haine #vestimentar #moda #stil #feminin #masuri #marime #dimensiune #barbati #femei #etichete #schimbare #ue

Se schimba marimile la haine: masuri noi, etichete mai dificile!

Daca pana acum va stresati ca nu gasiti usor in magazine hainele care sa coraspunda masurilor pe care le stiati voi, acum probabil va veti lua cu mainile de cap cand veti vedea etichetele complicate care ni se pregatesc. Potrivit cerintelor internationale, Romania va adopta in curand un nou standard al marimilor, cel impus de UE.

De altfel, la romani, marimile hainelor n-au mai fost calculate inca din 1978, adica de 32 ani. Producatorii de haine asteapta sa li se dea noile masuri din 2007. Dar, abia luna aceasta, o ancheta antropometrica amanuntita a stabilit care sunt noile dimensiuni ale romanilor.

In urma acesteia, a rezultat ca suntem mai inalti cu sase centrimetri si ceva mai solizi. Pentru a se ajunge la aceasta concluzie, 4000 de romani au fost masurati cu ajutorul unei cabine care scaneaza tridimensional. Corpul a fost luminat de aceasta raza laser, iar in 12 secunde au fost preluate mai mult de 120 de dimensiuni.

Noile date vor fi intrebuintate si la definitivarea standardului european de codificare a confectiilor, unic pe piata Uniunii.

 

Cum citesti noile etichete?

 

•  La femei. Pe eticheta unei bluze de dama, de exemplu, nu va mai aparea marimea ci o litera care sa ateste inaltimea femeii, urmata de o cifra care sa reprezinte marimea bustului si o alta litera pentru perimetrul soldurilor.

La barbati. Pe eticheta unei camasi de exemplu, se va gasi o litera care sa reprezinte inaltimea domnului, urmata de o cifra pentru perimetrul gatului si inca o litera pentru lungimea bratului.

 

Ce parere au clienti despre aceste schimbari?

 

Chiar daca la prima vedere pare complicat, romanii se vor obisnui cu noile masuri, dupa cateva sesiuni de shopping.

Motivul pentru care nu s-a impus inca acest standard unic a fost ca se necesita votul tuturor tarilor membre. Uniunea Europeana a cerut insa Romaniei acest lucru inca din 2007.

"Era vorba ca noi, in Romania, ne facem masuratori pentru a trece la masuri europene, pentru ca ceilalti au trecut de mult. Fiecare tara isi face, din doi in doi ani, masuratorile antropometrice, pentru ca dimensiunile corpului si proportia omului se schimba in timp (...) Noi, pentru a putea face export, trebuie sa ne intelegem si sa avem acelasi sistem dimensional, de marime", a explicat Maria Grapini , presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara, citata de realitatea.net.

Firmele romanesti sunt obligate in prezent sa faca marimi diferite pentru piata interna si pentru export. Astfel, nefiind un tipar comun, fiecare firma isi face proprile masuri pentru haine. De aici si chinul prin care trebuie sa trecem de fiecare data cand ne ducem sa cumparam haine si trebuie sa probam mai multe numere, pana gasim marimea potrivita.

Sursa foto : www.condo.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare