Pentru ea

#pantofi mereu la moda #stiletto #espadrile #pantofi femei #platforme #sandale romane

Scurta istorie a 4 perechi de pantofi mereu la moda

Moda vine si revine, ori de cate ori se gaseste un designer sa refaca firul istoric al unei tendinte. Pentru ca nimic nu este nou sub soare si toate apar, ca ciupercile dupa ploaie, cu noi infatisari, cu schimbari mai mici sau mai mari, trebuie sa stii ca nimic nu este de aruncat.


Dupa luarea, fir de-a fir, fiecare tendinta si cautarea evolutiei ei, am gasit mai multe modele de pantofi, care au luat nastere cu zeci de ani inaintea prezentului. Iata cum evolueaza tendintele si cum s-a ajuns la modelele din prezent.

1. Platformele

Se pare ca moda se scrie de cateva sute de ani. Platformele se fac remarcate, inca din perioada renascentista, in Italia, dar sub o forma mult mai ciudata si sub numele de chopinele, si au continuat sa fie purtate chiar si in secolul al XVII-lea. Erau special concepute pentru a arata statutul unei persoane cu avere, dar si pentru a parea mai inalta. Revenind la timpuri actuale, platformele au prins forma in anii `70, o perioada de referinta in lumea modei. Astazi, platformele, sandalele cu talpa ortopedica sunt reinterpretate in variante mult mai elegante si mai feminine.

2. Espadrilele

Moda este reversibila. In cazul espadrilelor, desi par ca sunt tendinte actuale, inventate recente, ele de fapt dateaza inca de acum aproximativ 4.000 de ani. Initial, au fost confectionate din fir de canepa impletita, si au fost pentru spanioli singura incaltaminte pe care o purtau zi de zi. Curios era faptul ca in timpul saptamanii purtau espadrile de culoare inchisa, iar in weekend purtau espadrile de culoare deschisa. Sedus de acest model, designerul Yves Saint-Laurent, in anii 60`, a reinventat un model confortabil, versatil din panza, doar ca, initial, fiind cu toc. Ulterior, au fost iubite la nivel mondial, astazi, fiind purtate in toata lumea.

3. Pantofii stiletto

Astazi, pantofii stiletto sunt considerati un simbol al feminitatii si elegantei si, de cele mai multe ori, piesele fatale la tinutele elegante. Dar cum au aparut acesti pantofi stiletto? La origine, pantofii stiletto au fost, de fapt, arme, in italiana stiletto traducandu-se “cutit mic”. In 1950, acestia au prins viata si forma datorita lui Andre Perugia. Acesta a studiat istoria acestui tip de pantofi si i-a interpretat intr-o varianta mult mai moderna si feminina. Prima pereche de stiletto a fost purtata de cantareata Mistinguett. Astazi, pantofii stiletto sunt prezenti in orice garderoba feminina, fiind considerati tot o “arma”. Arma secreta pentru o tinuta perfecta.  

4. Sandalele romane

Din antichitate pana astazi, sandalele par a fi cele mai populare piese vestimentare. Acestea au aparut inca de acum 500.000 de ani, bineinteles, intr-o forma primitiva, fabricate din piei de animale.. In Egiptul Antic, acestea erau confectionate din papirus, o planta cu frunze lungi, care dupa procesul de uscare devine mai rezistenta. Ele erau purtate de preotii egipteni. In Imperiul Roman, acestea au fost purtate de gladiatori, de aici venind si denumirea de sandale gladiator. Ele reprezentau un simbol al triumfului invingatorului, simbol care se mentine si astazi. In prezent, sandalele romane sunt un icon al stilului fashion.

Moda nu este doar intr-o continua schimbare, ci este si reversibila. Pentru ca fiecare pereche de pantofi isi are propria istorie, inca de acum sute sau chiar mii de ani.

                                                                                                                                                                      Advertorial 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului