Pentru ea

#mestesug #broderie #istorie

Broderia – cum s-a nascut si a evoluat acest mestesug

Broderia, arta care presupune ornarea unui material textil cu motive decorative, cu ajutorul acelor sau al masinariilor, a fost prezenta in cultura si civilizatia omenirii aproape de cand a aparut si imbracamintea. Dovezile arata ca atat egiptenii din Antichitate, cat si babilonii, fenicienii si evreii foloseau elemente de broderie pentru a-si decora robele. Maurii foloseau procedee similare in obiectele lor de imbracaminte, intr-un stil personal, care s-a raspandit in mai multe tari, cum ar fi Spania. Broderia maurica a influentat o mare parte din tarile europene.

De unde a inceput mestesugul brodatului

Cea mai veche broderie care inca mai exista dateaza din Evul Mediu, cand acest mestesug era folosit cel mai mult in vesmintele clericilor, dar aparea si in imbracamintea laicilor. Aceste elemente brodate reprezentau un simbol al statutului social, tocmai din acest motiv negustorii vremii erau dispusi sa cheltuiasca sume foarte mari de bani pentru luxul hainelor brodate. Un exemplu din acea perioada, impresionant pana in zilele noastre, este tapiteria Bayeux, care are o lungime de aproximativ 70 de metri si care spune povestea bataliei de la Hastings din 1066. Mai jos, puteti admira un fragment al acesteia:

Cum a evoluat broderia de la mestesug manual la masinile automate

Jacob Sheiss a inceput drumul spre broderia moderna, deschizand prima unitate in care se realizau broderii in scop comercial, in anul 1848, la New York. Acesta a venit din Elvetia si, in decurs de un an, a reusit sa isi deschida un mic atelier propriu de brodat. Toate lucrarile erau concepute de mana, de catre cele 15 femei angajate, care realizau adevarate opere de arta pe tesaturile pe care le aveau la dispozitie.

Dezvoltarea masinilor de brodat nu a reprezentat interes pana in secolul al XIX-lea. De altfel, era firesc, in contextul Revolutiei industriale, ca si aceasta ramura a manufacturii sa tinda spre automatizare. Joshua Heilmann din Mulhouse a lucrat la crearea primei masini de brodat de mana. Cu toate ca nu a reusit sa comercializeze prea multe, e devenit un produs revolutionar in industrie. Curand, inventia lui Heilmann a fost urmata de inovatii care incercau sa automatizeze alte tehnici, precum "broderia in lant".

Inceputurile broderiei moderne s-au conturat in perioada anilor 60 din secolul al XIX-lea, cand Isaak Grobli, din St. Gallen Elvetia, a fost inspirat de creatiile pe care le vedea in jurul sau. in acest sens, a inceput sa produca masini de brodat automate, care au ajuns sa fie foarte raspandite. in jurul anului 1870, in Elvetia existau 14 companii care ii foloseau masinile in procesul de fabricatie.

In 1873, Alphonse Kursheedt a importat 12 masini moderne de brodat din St. Gallen, ceea ce l-a facut primul american care a folosit un sistem automatizat de brodat. Masinariile foloseau un sistem de ace multiple, ceea ce era un progres inimaginabil fata de ceea ce insemna brodatul manual.

Cum si-a facut loc brodatul in societatea contemporana

Cel care a observat potentialul broderiei a fost Robert Reiner, care a venit in Statele Unite ale Americii cand avea 20 de ani, in 1903. Acesta a insistat la compania Vogtlandishe Machine Works of Plauen din Germania sa il transforme in agentul lor de vanzari peste ocean. Se pare ca a fost o decizie de bun augur, intrucat masinariile au ajuns sa fie importate la scara industriala. Lucrurile au luat insa o pauza in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, insa si-au revenit treptat ulterior.

Astazi, progresul tehnologic a facilitat aparitia broderiei computerizate, care, prin masina de brodat, reuseste sa creeze modele complexe intr-o maniera facila.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Stilul clonat sau cum ajungi sa porti mereu si mereu aceeasi tinuta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare