Machiaj & Cosmetica

#ingrediente nocive #ingrediente produse cosmetice #produse cosmetice

Top 5 ingrediente nocive din produsele cosmetice

Produsele cosmetice au ajuns indispensabile atunci cand vine vorba despre ingrijirea personala. Nu mai este niciun secret ca ne pot face sa aratam si sa ne simtim minunat. Dar care sunt criteriile dupa care alegi produsele? Ti se pare esential sa miroasa placut, sau sa aiba un pret accesibil? De fapt, cel mai important este sa te gandesti la sanatatea ta si sa citesti cu atentie ingredientele, fiindca multe dintre ele au efecte toxice ireversibile asupra organismului tau.

Fiecare substanta are un rol atunci cand este utilizata pentru un produs cosmetic: sa ii dea o textura placuta la atingere, sa ii confere produsului un parfum minunat sau o culoare atractiva. Pericolul apare, insa, atunci cand pielea absoarbe cosmeticele pe care le aplici, dar nu poate metaboliza toate ingredientele, multe dintre ele avand efecte toxice.

Unele substante toxice din cosmetice sunt chiar mai periculoase decat cele din alimente, fiindca ajung direct in sange si apoi in intregul organism, fara a trece prin ficat si rinichi spre a fi filtrate.

Informeaza-te, asadar, asupra celor mai periculoase ingrediente din produsele cosmetice, dar si din cele alimentare. Alege o sursa de incredere, care ofera analize de produs complexe. Spre exemplu, pe site-ul alegesanatos.ro gasesti informatii complete din aceasta sfera si poti solicita personal analize ale produselor cosmetice sau alimentare pe care le folosesti.

Pentru inceput, iata un top 5 al substantelor toxice adaugate in cosmetice si de care este bine sa te feresti:

1. Parabenii

Probabil ai observat deja produse care evidentiaza faptul ca nu contin parabeni. Desi parabenii sunt considerati siguri in concentratii mici, exista studii, printre care si unul apartinand Journal of Applied Toxicology, care considera ca parabenii pot cauza cancer la san.

Parabenii prelungesc perioada de valabilitate a produselor si se gasesc in produse cosmetice precum gelul de dus, balsamul de buze, rujul, samponul, lotiunile de corp, pasta de dinti, crema de fata.

In urma analizelor reiese faptul ca metilparaben, butylparaben, propilparaben si ethylparaben pot cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, probleme la nivel endocrin, modificari celulare sau toxicitate la nivel reproductiv.

2. Dietanolamina

Acest ingredient poate fi gasit intr-o gama larga de produse cosmetice, cum ar fi creme, spume, produse de hidratare, sampoane, creme de protectie solara, sapunuri si produse de curatare. El ofera o anumita textura produselor in care se adauga sau le modifica PH-ul.

Ingredientul in sine nu este daunator, dar poate reactiona cu alte ingrediente din cosmetice formand un agent cancerigen extrem de puternic numit nitrosodiethanolamine, absorbit usor prin piele si care poate avea legatura cu diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel de stomac, esofag, ficat sau vezica urinara.

Pentru a preveni formarea nitrozaminelor posibil cancerigene, acest ingredient nu trebuie folosit in produsele cosmetice si produse de ingrijire personala care contin agenti de nitrozare.

Mai mult, dietanolamina are si alte efecte toxice, mai ales iritatii ale pielii si ale ochilor.

3. Ftalatii

Ftalatii sunt substante chimice importante pentru industrie, folositi atat pentru cosmetice, cat si pentru pentru productia de materiale plastice sau vopsele.

Studiile au demonstrat toxicitatea ftalatilor in special asupra femeilor gravide, dar si pentru sistemul reproducator barbatesc.

Folositi mai ales pentru produse pentru unghii si anumite spray-uri de par, efectele toxice pe care le au afecteaza aparatul reproducator si pot interfera cu sistemul endocrin.

4. Gudronul

Daca iti colorezi parul, ai mare grija la vopseaua pe care o alegi. Este important sa stii ca vopselurile inchise la culoare contin cantitati si mai mari de gudron.

Cel mai nociv efect toxic pe care il are acesta sunt potentialul cancerigen. Mai mult, el poate fi contaminat cu metale grele ce pot afecta creierul.

5. Formaldehida

Atunci cand formaldehida intra in componenta sampoanelor si a produselor pe baza de apa, cu scopul de a ajuta la prevenirea bacteriilor, ea poate fi absorbita prin piele. Acest fapt contribuie la o marire a sensibilitatii pielii si chiar la aparitia cancerului.

Acest ingredient se foloseste mai ales in produse pentru ingrijirea parului, lotiuni hidratante, produse pentru unghii, sapunuri pentru copii.

Efectele toxice pe care le are nu sunt putine: cancerigene, eruptii cutanate, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri in piept, infectii ale urechii, oboseala cronica, ameteala, insomnie.

Utilizarea formaldehidei pentru produsele cosmetice a fost deja interzisa in Japonia si Suedia, iar Canada a limitat drastic concentratia ei.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din machiaj-cosmetica

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare