Machiaj & Cosmetica

#ingrijire ten #ingrijirea tenului #ten gras #ten mixt #ten sensibil #ten uscat

5 tipuri de ten, 5 variante de ingrijire

Ingrijirea tenului este esentiala pentru reusita machiajului, dar este si un mod de a te asigura ca tenul tau va arata impecabil si in viitor! Coco Chanel spunea ca asa cum iti ingrijesti tenul in momentul acesta, asa vei arata peste 10 ani! Si…avea dreptate!

E necesar sa ii acordam tenului cateva minute dimineata si seara, iar el ne va multumi pentru atentia acordata….stralucind azi, maine si mai tarziu!

Este necesar ca ingrijirea tenului sa inceapa intotdeauna cu demachierea. Aceasta este necesara atat dimineata - pentru indepartarea sebumului secretat de ten in timpul noptii, cat si seara - pentru ca in timpul zilei, cu sau fara fond de ten, pielea este supusa agresiunii factorilor externi.

Exista cinci tipuri de ten:

1Tenul uscat

Cauza: glandele sebacee nu produc suficient sebum sau organismul intreg nu este hidratat suficient;

Aspect: pielea este subtire, mata, are tendinta de inrosire si de a se coji;

Caracteristici: este predispus la iritatii, exfolieri, la aparitia ridurilor fine, la senzatii de usturime si uscaciune; poate fi lipsit de elasticitate si de suplete;

Ingrijire in trei pasi:


Pasul 1- Curatarea tenului cu laptele hidratant demachiant;

Pasul 2 – Pulverizarea unei ape termale pentru a evita iritatiile tenului, a hidrata si indeparta eventualul surplus de grasime in urma lapetelui demachiant; dupa pulverizare, recomand ca apa termala sa fie indepartata cu ajutorul unor dischete demachiante inainte de a se usca;

Pasul 3 –Aplicarea unei creme hidratante pentru ten uscat.

Recomandari speciale: pentru tenul uscat e bine sa folositi o crema de zi mai lejera si o crema de noapte cu grad mare de hidratare; in plus, recomand folosirea unei creme speciale pentru zona ochilor si a buzelor;

Trucuri naturiste: Puteti face o infuzie cu galbenele, recomandata datorita proprietatilor calmante; alte plante recomandate pentru infuzii sunt florile de tei si florile de soc;

De evitat: orice fel de sapun, fondul de ten matifiant, cremele matifiante, pudra in exces.

2 Tenul gras

Cauza: glandele sebacee produc mai mult sebum decat este necesar pentru piele;

Aspect: pori dilatati, predispus la acnee si la puncte negre.

Caracteristici: prezinta lipsta de suplete, este plin de impuritati, e lucios si aspru; culoarea este adesea terna si pielea ingrosata; zona cea mai afectata este zona T, care cuprinde partea centrala a fetei ( frunte, nas si barbie) unde glandele sebacee sunt mai numeroase si mai active decat pe restul fetei.

Ingrijire in trei pasi:

Pasul 1: curatarea tenului cu un gel special spumant pentru ca acesta actioneaza in profunzime sau cu apa demachianta, pentru a evita pe cat posibil aparitia comedoanelor;

Pasul 2: aplicarea unei lotiuni astringente pentru o buna degresare a tenului;

Pasul 3: aplicarea unei creme matifiante, cu textura lejera, specifica tenului gras.

Recomandari speciale: e bine sa folositi o crema speciala si hranitoare in jurul ochilor unde pielea este mai subtire si are o textura diferita de restul tenului.

Trucuri naturiste: Este foarte buna infuzia de frunze de menta datorita proprietatilor astringente, antiseboreice si calmante. Alte plante recomandate sunt: cimbru, lamaita si salvie. Sunt foarte bune si mastile din argila pentru acest tip de ten.

De evitat: Crema hidratanta de noapte, fondul de ten cremos si hidratant, sapunul de orice fel.

3 Tenul mixt

Cauza: exces de sebum pe zona T (frunte si nas).

Aspect: Piele lucioasa pe zona centrala a fetei ( frunte, nas, barbie) si portiuni uscate, deshidratate pe obraji;

Caracteristici: are un aspect uniform, este tipul de ten cel mai des intalnit;

Ingrijire in trei pasi:

Acesta este un ten care are o nevoie de o ingrijire mai speciala avand in vedere ca trebuie sa tii cont de elementele care il definesc. Trebuie sa folosesti atat produse pentru tenul gras in zona T, cat si produse specifice pentru tenul uscat al pometilor.

Pasul 1: Aplicarea unei ape micelare care are o compozitie 2 in 1, fiind si demachiant si tonic in acelasi timp; e recomandata pentru a nu deshidrata zona pometilor, dar si pentru a curate si a tonifia zona T.

Pasul 2: Pulverizarea unei ape termale pentru a improspata si a evita aparitia posibilelor iritatii din zona pometilor;

Pasul 3: Aplicarea unei creme cu textura lejera in zona T si pe cat posibil aplicarea unei creme mai hidratante pe zonele de deshidratare cum ar fi pometii.

Trucuri naturiste: E foarte buna pentru acest tip de ten o infuzie din frunze de levantica si marar care improspateaza tenul si are proprietati calmante. Alte plante recomandate sunt teiul si nalba. Sunt foarte bune si mastile din argila.

De evitat: stergerile dure cu prosopul (mai degraba recomand tapotari cu servetele), pudra in exces;

4 Tenul sensibil

Aspect: Ten delicat, pori fini.

Caracteristici: pielea este extrem de subtire, se imbujoreaza usor si este predispusa la spargerea capilarelor; este in mod obisnuit un ten alergic si se irita foarte usor; are tendinta sa se “ofileasca” inainte devreme;

Ingrijire in trei pasi:

Pasul 1
: Aplicarea unui lapte hidratant sau a unei ape micelare destinate tenului sensibil; recomand produsele dermato-cosmetice din farmacii pentru ten sensibil

Pasul 2: Pulverizarea apei termale pentru a calma si a preveni eventualele iritatii ale pielii;

Pasul 3
: Aplicarea unei creme cu textura lejera, speciala pentru tenul
sensibil. In plus, recomand aplicarea unei creme hidratante pe baza de apa termala si in zona ochilor;

Trucuri naturiste: Infuzie cu flori de musetel si galbenele pentru calmarea tenului sensibil si prevenirea inrosirii tenului.

De evitat: sapunul, expunerile la soare si la vant puternic , variatiile de temperatura, produsele cosmetice care contin alcool, fondul de ten matifiant, servetelele demachiante pentru ca deshidrateaza si irita tenul;

5 Tenul matur

Cauza: inaintarea in varsta, dar si expunerile prelungite la soare, excesul de tutun si de cafea, somnul insuficient, cura de slabire nepotrivita;

Aspect: ten ridat, fara tonus, uscat.

Ingrijire in trei pasi:

Pasul 1: Aplicarea unui lapte demachiant pentru a hidrata;

Pasul 2: Aplicarea unei lotiuni tonice speciale pentru tenul uscat si sensibil;

Pasul 3: Aplicarea unei creme hidratante de zi si folosirea unei creme hidratante de noapte inainte de somn; recomand folosirea unei creme hidratante, cu efect de lifting in zona ochilor unde pielea este mult mai subtire si expusa ridurilor.

Trucuri naturiste: Masca de argila amestecata cu o banana, 2 capsule de vitamina E, smantana.

De evitat: sapunul, substantele astringente, texturile sidefate in machiaj deoarece accentueaza ridurile, fondurile de ten matifiante.

Daca aveti intrebari despre ingrijirea tenului, le puteti adresa Make-up artistului Suzana Visan, printr-un comentariu la acest articol.

Date de contact:

Facebook - Suzana Visan

Suzanavisan.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare