Accesorii

#aur #argint #transpiratie #metale pretioase #pietre pretioase #rubin #diamant #accesorii #bijuterii

Cum sa intretii bijuteriile

Razele ultraviolete, contactul cu transpiratia pielii, apa, loviturile sunt cateva dintre agresiunile la care sunt supuse zilnic bijuteriile. Metalele pretioase necesita o intretinere corecta si periodica pentru a-si conserva stralucirea.  

Iata cateva reguli de ingrijire a celor mai intalnite metale si pietre pretioase:

Argintul

Bijuteriile din argint se pot innegri, ingalbeni, zgaria sau modifica forma pentru ca este un metal destul de moale. Acesta se oxideaza in contact cu aerul sau cu alte metale. In aceasta situatie, este indicat sa utilizezi produse de intretinere adecvate pentru a-i mentine stralucirea naturala. Ideal ar fi sa lustruiesti bijuteriile de argint an de an, desi multe persoane il apreciaza tocmai pentru aspectul sau patinat.  

Iata cateva metode prin care poti reda stralucirea bijuteriilor tale din argint:

  • Cu pasta de dinti: cu o periuta de dinti veche si putina pasta de dinti, freaca puternic bijuteriile. Clateste cu apa curata si lasa obiectele la uscat;
  • Cu lamaie: cu o jumatate de lamaie, freaca bijuteriile din argint. Clateste cu apa calduta si sterge cu un prosop moale;
  • Cu scrum de tigara: amesteca intr-un bol scrum de tigara si putina apa; cu pasta obstinuta freaca bijuteriile. Clateste-le cu apa curata si lasa-le la uscat in aer liber;
  • Cu lapte: pune bijuteriile din argint intr-un recipient cu lapte caldut. Lasa-le acolo timp de 10 minute, dupa care clateste-le cu apa calda. Sterge-le bine cu un prosop.

Aurul

Aurul galben nu isi schimba culoarea, doar cu trecerea timpului devine tern. Pentru a-i reda luciul este suficient sa speli bijuteriile cu sapun sau cu putin detergent de vase , dupa care sa le stergi bine cu un prosop. In cazul in care acestea nu au pietre, poti folosi si bicarbonat de sodiu.

Platina

Platina este recunoscuta ca fiind un material dens care nu isi schimba culoarea foarte usor. Insa, paradoxal, in caz de soc acesta se ciobeste cu usurinta. De asemenea, se poate zgaria, in special de pietrele altor bijuterii. Insa, aceste zgarieturi profunde pot disparea printr-o interventie profesionala. Ce poti face tu, este sa cureti cu apa si sapun sau cu alcool. Evita contactul bijuteriilor din platina cu produse precum: amoniacul, tinctura de iod sau mercurul.

Perlele

Perlele naturale sunt materii vii si se pot mentine intacte chiar sute de ani daca sunt purtate. Ele se hidrateaza in mod natural in contact cu aerul si epiderma noastra, ceea ce contribuie la intretinerea stralucirii lor. Perlele rezista destul de bine la socuri, insa pentru ca suprafata lor este poroasa se pot distruge.

Perlele de cultura necesita insa o atentie speciala fata de perlele naturale. Ele sunt mai sensibile la deteriorarea chimica, in special la uleiuri de corp sau sarurile pielii (transpiratie). Acestea se formeaza prin introducerea in interiorul scoicii vii a unui nucleu peste care, de-a lungul anilor, se formeaza multe straturi de sidef.

Perlele trebuie sterse dupa fiecare purtare cu o bucata de piele de caprioara sau cu un material moale si pastrate intr-un saculet de velura. Este bine sa se evite contactul cu cremele de ingrijire, fondul de ten, parfumul, spray-urile pentru par, apa piscinelor (contine foarte mult clor) etc.

Diamantul

Diamantul este piatra cea mai dura, care nu poate fi zgariat sau ciobit decat de un alt diamant. De aceea, bijuteriile cu diamant nu trebuie puse unele langa altele, dar nici langa alte metale pretioase. Insa, stralucirea sa poate fi alterata de produsele abrazive.

Smaraldul

Este cea mai sensibila piatra pretioasa. Este necesar sa eviti contactul acesteia cu detergentii si chiar sa limitezi expunerea la soare. Foarte sensibila la socuri termice, este indicat sa nu porti bijuterii din smarald cand schiezi sau cand repari prin casa cate ceva. Foloseste apa simpla pentru a-l curata si cere sfatul bijutierului daca piatra s-a desprins.

Rubinul si safirul

Rubinul si safirul nu sunt pietre pretioase sensibile, ca duritate aceastea se incadreaza imediat dupa diamant. Totusi este bine sa se evite socurile, loviturile si contactul cu diamantele.

Topazul

Topazul este o piatra rezistenta, insa in caz de impact violent este posibil sa se crape. De asemenea, este sensibila la socuri termice. Se curata usor cu sapun si apa calduta, fara insa sa se frece puternic. Se clateste cu multa apa, insa nu foarte rece.

Pastrarea bijuteriilor, o etapa importanta

Sa tii toate bijuteriile la un loc este o adevarata catastrofa. Acestea se pot ciocni, zgaria sau decolora. Prima regula este sa tii fiecare accesoriu in propriul saculet sau sertar din caseta de bijuterii. Chiar si cerceii trebuie tinuti separati, de preferat fiecare sa fie rulat intr-o batista de hartie. Colierele trebuie inchise si puse in cutii spatioase sau in forme circulare, care seamana cu gatul uman.

In timpul calatoriilor, ambalarea lor in servetele de hartie este suficienta pentru a le proteja de posibile socuri.

Tips & Tricks

  • In momentul in care te speli pe maini, scoate-ti bijuteriile: sapunul se poate lipi intre partile stramte ale bijuteriei. Este de preferat sa nu porti bijuterii la plaja, la piscina sau cand faci sport, pentru a evita eventualele lovituri. Ai grija sa nu apropii bijuteriile prea tare de o sursa de caldura intensa, nici de o sursa de raze X sau radioactive;
  • Anumite pietre pretioase isi pierd din intensitatea culorii daca sunt purtate la lumina intensa a soarelui, timp de mai mult timp. De aceea, este recomandat ca la plaja sau chiar in saloanele de bronzat sa nu porti bijuterii;
  • Pentru a straluci, pietrele bijuteriilor trebuie sa fie curate. Praf, fond de ten, sapun sau celule moarte de la suprafata epidermei sunt cateva dintre lucrurile care pot face ca bijuteriile tale sa devina terne. Spala-le cat mai des cu apa calduta si sterge-le cu o carpa moale;
  • Atentie: apa calda si sapunul nu sunt recomandate pentru bijuteriile din: coral, smarald, jad, opal , turcoaz.

Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din accesorii

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare